vůle ve volantu - čepy

Máte problém či závadu a potřebujete poradit? Pak jste ve správné sekci...

Moderátor: Arci

Hgi

vůle ve volantu - čepy

Příspěvek od Hgi »

Ahoj,

protože nechci rozebírat auto v tom mrazu, abych zjistil co a jak, tak bych se nejdříve zeptal Vás všech. Mám trochu vůli ve volantu při řízení a chtěl bych vědět, co mám všechno vyměnit?

Jsou mi jasný horní čepy řízení, který jsou v těhlici (ty budou asi nejvíc v prdeli, protože dostávají nejvíc na zadek od rázu kola). Pak další dva čepy musí bejt na konci každé řídící tyče, tam kde je převod od volantu (nevím, jak se tomu odborně nadává) + je nutný vyměnit řídící tyče?

Poradťe please, nejlépe s nějakým názorným obrázkem. Díky.
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
jamal.jefries

Re: vůle ve volantu - čepy

Příspěvek od jamal.jefries »

ty čepy u toho převodu nedostávaj tak zabrat takže budeš mít na 100% v prdely ty čepy v těhlicích ;-) :-) jinak řídící tyče se vyměňovat nemusej protože se na nich nemá co zkurvit ;-)
Obrázek
Corsa B 1.4 8v
Corsa B 1.6 16v 78kw GSI under construction
Hgi

Příspěvek od Hgi »

ok, jenom se ještě zeptám, nejsou ty čepy u toho převodu součástí právě té řídící tyče? Neměl jsem to nikdy rozdělaný, takže nevím, jak to u toho převodu vypadá ten čep. Jenom jsem se díval na fotky v autokelly.

Jak se ty čepy v těhlicích sundávají? Není potřeba na to nějakej stahovák?
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
obcannofka

Příspěvek od obcannofka »

typoval bych to na vůli buď ve skříni řízení, tam je šnek uložený v ložiskách.... převod od volantu ke kolům.. (obrázek 1) a nebo vůle v tyčkách řízení.. (obrázek 2)
Čepy řízení jsem měl totálně vymlácený a žádná vůle tam nebyla... jen do mlátilo přes díry, koleje atd ;)

Ještě mě napadá, že by to mohl dělat posilovač, pokud ho máš..... ale teď přes zimu bych to asi neřešil, všechno je ztuhlý a dostává to zabrat, tak se může něco zdát špatný....

Každopádně pokud se do toho pustíš, tak budeš muset vytočit všechny šrouby na skříni řízení... pěkná pakárna, vymlátit čepy a vyndat to celý ven, pak se z toho dají teprve sundat tyčky řízení ;)

Hodně zdaru ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Corsa B 1.0 12V ECO tec - 55PS → → → Punto MK2 1.2 16V HLX - 80PS
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petanek192 »

Zamer se na tu tyc od volantu k pedalum . Dole koukej a nahore cukej lplplp a uvidis
Definice saabu:Bez rychlosti není adrenalin,a bez adrenalinu není odvaha,bez odvahy není láska

Saab 2,3Turbo AERO 250ps audio HARMAN KARDON 8)
Co-RS-ák

Příspěvek od Co-RS-ák »

ma to taky.. jsou to kulové čepy řízení, jinak řečeno konec na řídící tyči , kterej se dá v pohodě vyměnit...
Hgi

Příspěvek od Hgi »

tak jsem vyměnil před týdnem čepy řízení a musím říct, že se to hodně zlepšilo. Už se nebojím když jedu 140 po dálnici :)

Starý čepy sice nebyly nějak "vymletý", ale bylo na nich cítit, že s něma jde lehce hýbat, tzn. vůle tam asi nějaká byla.
Co-RS-ák

Příspěvek od Co-RS-ák »

jaký jsi koupil a kde si dělal geometrii?
Gooder

Příspěvek od Gooder »

Tak předpokládám, že někde v Brně, a to se Tě netýká :D
Po silnicích se pohybuje pár řidičů a spousta držitelů řidičského oprávnění
Prosím -> Obrázek
Co-RS-ák

Příspěvek od Co-RS-ák »

a ajký tam dal už nepředpovíš? :D
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Tak mu napis jakou znacku si dal

Ja treba mam cepy v cajku ale mam mini vuli od prevodky rizeni k volantu takze na jare bude rozborka .
Definice saabu:Bez rychlosti není adrenalin,a bez adrenalinu není odvaha,bez odvahy není láska

Hgi

Příspěvek od Hgi »

Jsou dva typy čepů pro Corsy. Jeden je trochu kratší, jeden delší, ale je úplně jedno jakej tam ve skutečnosti dáš, protože rozdíl mezi něma je cca 3mm na délce závitu. Pokud pak pojedeš na geometrií, což musíš, tak je to fuk. Já jsem je koupil v Elitu, protože jsem jel zrovna okolo a vzal jsem nějaký německý SWAG a zatím si nemůžu stěžovat. Uvidíme po 20 tisíc kilometrech až budou opět v prdely :-D

Geometrií jsem dělal v Boskovicích, protože jsem jel zrovna okolo a měli tam v sobotu otevřeno :) Je to ale úplně jiná jízda, když jedete do prudké zatáčky a citíte tu pevnost ve volantu.

2petanek192: A jak jsi poznal, že máš čepy v cajku? Pokud ten čep nesundáš z řídící tyče, tak to nemáš šanci poznat.
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Protoze kdyz se podivam na tu ridici tyc mezi pedalama a volantem cukam leva prava.......... Tak je tam mala prodleva .

Cepy poznas kdyz maji vuli . Na stk to taky poznaji

Hgi

Příspěvek od Hgi »

no, to je otázka, jestli ta prodleva při tom cukání volantu je v tom čepu u tehlice, nebo je u toho převodu...

Ve většině servisů se tímto vůbec nezalamují a automaticky ti vymění, jak čep řízení u tehlice, tak celou řídící tyč s tím druhým kulovým čepem na konci.
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Tyhle veci ja mam v poradku . Rikam ze mam vule na tej tyci mezi volantem a pedalama . Proste pootocim s volantem a dole u pedalu se to nehne ted to ale vyznelo ze tam je vule jak u v3sky to teda opravdu minimalni vule .

Odpovědět