Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)
Moderátor: Arci
-
Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)
Zdravím pánové, založil jsem kvůli svému problému nové téma, protože nevím, kam bych to měl zařadit….Mám následující problém: mám Opel Corsa D, r.v.2008, motor 1.2 16V (Z 12 XEP). Cca před měsícem jsem k autu přišel, nastartoval jej, motor naskočil, ale vzápětí zhasnul. Pokusil jsem se jej nastartovat znovu, a už to nechytlo. Startování jsem opakoval cca 10x (možná i víckrát) a nic. Tak jsem to odtáhnul ke známému do servisu. Ten se mě ptal, kolikrát jsem to zkoušel startovat, protože mi tvrdil, že tím, jak jsem to hodněkrát startoval , tak válce byly plné nespáleného paliva, které smylo olejový film, který se podílí utěsnění válců, a ty tudíž neměly téměř žádné komprese. Takže udělal to, že vyndal svíčky, natvrdo nalil do každého válce trochu oleje a nastartoval. Auto chytlo (pochopitelně s pořádným černým hulánem z výfuku, chudák katalyzátor…) a bylo hotovo. Říkal jsem si, že je to divné, že by primární příčina toho, proč mi to chcíplo a hned při dalším startování už to nechytlo byla ta, že je uchlastaný motor. No budiž. Nicméně před 3 dny opět stejný scénář, sednul jsem do auta, nastartoval, chytlo a ihned chcíplo a při následném pokusu to nejenže nechytlo, ale motor se při startování protáčel úplně naprázdno, tudíž válce opět naprosto bez kompresí, a nějaké uchlastání opakovaným startováním je tudíž vyloučeno. Tak teď mi někdo řekněte, jak je možné, že jeden den auto normálně startuje a jede a druhý den k němu přijdete a už v okamžiku, kdy strkáte klíč do zapalování, tak už v tu chvíli motor nemá žádné komprese. Je mi jasné, že to tam přivezu, známý mi zas nalije do válců olej a bude to normálně jezdit, ale v čem je ta příčina??? Já to nechápu….Pravda je, že to vypadá, že rozvodový řetěz je k.o., ten bude v každým případě na výměnu, ale že by to byla příčina toho, že se přes noc „samovolně“ smyje olejový film z válců nespáleným benzínem….:-/ Hledal jsem něco podobného různě po fórech, na internetu, ale nenašel jsem nikoho s podobnou zkušeností….Napadá vás něco…?
- Hgi
Re: Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)
tlak musíš mít i když žádnej olejovej film na stěnách válců není. Pokud po 3 dnech nenastartuješ auto a cítíš, že to točí bez komprese, tak je něco špatně. Prasklej píst, fouklý těsnění, cokoliv. Viděl jsem píst, co měl mikroskopickou trhlinku a při studeným motoru auto šlo těžko nastartovat a když šlo, tak jelo na tři válce. Po mírným zahřátí chcíplo úplně.
Začal bych tím, že bych zkusil změřit tlaky u jednotlivých válců - aspoň orientačně, aby člověk věděl, jak velkou "díru" má hledat
Začal bych tím, že bych zkusil změřit tlaky u jednotlivých válců - aspoň orientačně, aby člověk věděl, jak velkou "díru" má hledat

Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
-
Re: Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)
No, já bych si normálně taky myslel, že to bude závada typu vyfouklého těsnění nebo prasklého pístu apod., ale toto stejné se mi stalo už dvakrát předtím (poprvé někdy už před rokem) a vždy pomohlo to nalití oleje do válců a auto pak úplně normálně startovalo i jezdilo. Neříkám ale, že je to teď to samý, třeba to teď bude něco z toho, co píšeš...Příští týden to vezu do servisu, tak se uvidí prostě uvidí no, výsledek napíšu....
Každopádně díky za tvůj názor