Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)

Máte problém či závadu a potřebujete poradit? Pak jste ve správné sekci...

Moderátor: Arci

Odpovědět
Vladan31

Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)

Příspěvek od Vladan31 »

Zdravím pánové, založil jsem kvůli svému problému nové téma, protože nevím, kam bych to měl zařadit….Mám následující problém: mám Opel Corsa D, r.v.2008, motor 1.2 16V (Z 12 XEP). Cca před měsícem jsem k autu přišel, nastartoval jej, motor naskočil, ale vzápětí zhasnul. Pokusil jsem se jej nastartovat znovu, a už to nechytlo. Startování jsem opakoval cca 10x (možná i víckrát) a nic. Tak jsem to odtáhnul ke známému do servisu. Ten se mě ptal, kolikrát jsem to zkoušel startovat, protože mi tvrdil, že tím, jak jsem to hodněkrát startoval , tak válce byly plné nespáleného paliva, které smylo olejový film, který se podílí utěsnění válců, a ty tudíž neměly téměř žádné komprese. Takže udělal to, že vyndal svíčky, natvrdo nalil do každého válce trochu oleje a nastartoval. Auto chytlo (pochopitelně s pořádným černým hulánem z výfuku, chudák katalyzátor…) a bylo hotovo. Říkal jsem si, že je to divné, že by primární příčina toho, proč mi to chcíplo a hned při dalším startování už to nechytlo byla ta, že je uchlastaný motor. No budiž. Nicméně před 3 dny opět stejný scénář, sednul jsem do auta, nastartoval, chytlo a ihned chcíplo a při následném pokusu to nejenže nechytlo, ale motor se při startování protáčel úplně naprázdno, tudíž válce opět naprosto bez kompresí, a nějaké uchlastání opakovaným startováním je tudíž vyloučeno. Tak teď mi někdo řekněte, jak je možné, že jeden den auto normálně startuje a jede a druhý den k němu přijdete a už v okamžiku, kdy strkáte klíč do zapalování, tak už v tu chvíli motor nemá žádné komprese. Je mi jasné, že to tam přivezu, známý mi zas nalije do válců olej a bude to normálně jezdit, ale v čem je ta příčina??? Já to nechápu….Pravda je, že to vypadá, že rozvodový řetěz je k.o., ten bude v každým případě na výměnu, ale že by to byla příčina toho, že se přes noc „samovolně“ smyje olejový film z válců nespáleným benzínem….:-/ Hledal jsem něco podobného různě po fórech, na internetu, ale nenašel jsem nikoho s podobnou zkušeností….Napadá vás něco…?
Hgi

Re: Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)

Příspěvek od Hgi »

tlak musíš mít i když žádnej olejovej film na stěnách válců není. Pokud po 3 dnech nenastartuješ auto a cítíš, že to točí bez komprese, tak je něco špatně. Prasklej píst, fouklý těsnění, cokoliv. Viděl jsem píst, co měl mikroskopickou trhlinku a při studeným motoru auto šlo těžko nastartovat a když šlo, tak jelo na tři válce. Po mírným zahřátí chcíplo úplně.

Začal bych tím, že bych zkusil změřit tlaky u jednotlivých válců - aspoň orientačně, aby člověk věděl, jak velkou "díru" má hledat :-D
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
Vladan31

Re: Corsa D Z12XEP - ztráta kompresí (smytý olej.film)

Příspěvek od Vladan31 »

No, já bych si normálně taky myslel, že to bude závada typu vyfouklého těsnění nebo prasklého pístu apod., ale toto stejné se mi stalo už dvakrát předtím (poprvé někdy už před rokem) a vždy pomohlo to nalití oleje do válců a auto pak úplně normálně startovalo i jezdilo. Neříkám ale, že je to teď to samý, třeba to teď bude něco z toho, co píšeš...Příští týden to vezu do servisu, tak se uvidí prostě uvidí no, výsledek napíšu.... :roll: Každopádně díky za tvůj názor
Odpovědět