Šmajdání kola

Máte problém či závadu a potřebujete poradit? Pak jste ve správné sekci...

Moderátor: Arci

Odpovědět
Robin

Šmajdání kola

Příspěvek od Robin »

Zdravím, mám problém, se kterým jsem je ještě nikdy nesetkal.
Když jedu kolem 40 km/h po rovině, tak mě volant sám pravidelně škube.
Dal jsem vyvážit kola a je to furt stejný, tak jsem přesvědčený, že mě šmajdá kolo. Myslíte, že to může dělat ložisko, nebo je ohnutý náboj?
:roll:
NoX

Příspěvek od NoX »

a nemas tam treba sjetou nebo zatuhnutou brzdu? ze by trochu tlacila na kotouc, a ten zbrzdoval jen jedno kolo?

pripadne kontrola cepu a tycek rizeni, jestli tam neni nekde zrada...
FizzBiker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FizzBiker »

ohnuty nabojsem nevidel a ani o tom neslysel, rozdrbane lozisko by mohlo vibrovat ale spis hučí a pokud ma vuli mas pocit jako na naledi,... spis bych to videl na bouchlej disk nebo bouli na gumě.... :idea:
Robin

Příspěvek od Robin »

Zaseklá brzda, to by snad jen táhlo do strany..
Já o tom taky nikdy neslyšel, jen mě to napadlo, že kdyby to bylo ohnutý, tak by se to takhle chovalo.
Ložisko taky vím, že většinou jen hučí, nebo má vůli, ale u mě nic z toho.
Jednou mě ale kdysi u jednoho auta v servisu ložiska namlátili kladivem, nevím, proč jim to nešlo a výsledek byl stejný, taky to takhle "šmajdalo".
Asi ho křivě nasadili.
Ty disky v pneuservisu vyvažovali, měli by to poznat, ale je fakt, že bych to měl vyloučit a prohodit přední dozadu.. Když už to bude zvednutý, kouknu, jestli to fakt šmajdá, ale v té zimě se mi tam moc nechce :-(
Velbloud
Administrátoři
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velbloud »

hele pneuservisy stojej za prd - necháš vyvážit v jednom a když to pak dáš do druhého pneuservisu, tak Ti zjistěj, že to je vyvážený blbě..

jak říkaj kluci může to být vším, hlavně vysleduj přesně kdy to dělá jestli furt, či jen při brždění či zatáčení či zátahu a pod..

jak to popisuješ, taky se přikláním spíše k bouli na gumě (klidně může být směrem dovnitř vozu), dále kolo může být špatně nasazené třebas (máš origo, či neorigo s mezikroužkama?)..

pokud by ti to dělalo třebas při brždění, můžou to být zvlněný kotouče

pokud při zátahu či zatáčení - vadná poloosa, či naraženej čep a pod...

každopádně bych nejdříve kola sundal, prohlídnul, zda jsou OK, pak pořádně očistil náboje než je nandáš, nandal bych je sám abys měl jistotu, zda jsou ok... a teprve pak bych to zkusil v servisu...
Corsa B X14XE - Mantzel PB, Výfuk sk. A, odlehčený setrvák, ad. - 0-400m 16,62s (zatím)

ZÁVAZNÁ PRAVIDLA CHOVÁNÍ NA CF
FizzBiker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FizzBiker »

mno jeste by to mohla byt poskozena guma treba proriznutim a nebo nejaky devekt uvnitr (taky se mi stalo) na vyvazovačce je ok ani nemusi byt vodet boule ale pri zatizeni kola se ta guma chová tak jak pises protoze se v urcitem okamziku zatizi spatne misto a ona se "bortí" pak je to ok a pak zase atd... zkusil bych treba misto jednoho dat rezervu atd... kdyz zmizi problem zkontrolovat pneu i disk pokud nic nenajdes tak vyzut a zkontrolovat vnitrek a nebo to nechat jako rezervu no...
vaneon
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vaneon »

mě takhle vibruje volant a je to buď spodním čepem nebo čepem řízení ... neměl jsem čas to zvednou a zkusit ale bude to ono protože když jsem bral za kolo tak má docela vůli při pohybu doleva doprava mno ...

ale v pneuservise by si toho mohli všimnout ale zase se na to mohli vyprdnout mno ...
Vaneon Opel Corsa B 1.0 12V 5dv. červená ...
Robin

Příspěvek od Robin »

To je pravda, do pneuservisu se už bojím jezdit, protože málo kdy se jim to povede na první pokus a pokud nemají zkalibrovanou vyvažovačku, tak ani na další..
Čepy jsem měl špatný už hodně krát, vždy bylo jen klepání.
Určitě je to od něčeho, co se točí a přenáší se to do řízení.
Kotouč a poloosa snad ne, když to dělá i bez brždění a bez tahu.

Dal jsem na vás a zkusil prohodit kola ze předu do zadu.
Na pohled jsou o.k. gumy i disky, ale přestalo to po výměně dělat! :)
Tak jsem rád, že to není ložisko, ani náboj.
Gumy už jsou stejně sjetý, tak je před příští zimou vyměním a řeknu, ať důkladně prohlídnou disky.
Na díry dávam pozor, ale silnice je jedna velká katastrofa a je možný, že se guma poškodila :-(
Díky za nápady.
c.r.i.z.i

Re: Šmajdání kola

Příspěvek od c.r.i.z.i »

hej taky mám takový problém... asi tak před měsícem jsem najel na patník... (no jo ty cigarety :tohle_ne: ) no chuj stím... rafek jsem uplně vyměnil a potom i pneu na všech kolech pak jsem si nechal udělat nové čepy, geometrii a sbíhavost, no a když jedu taky asi něják kolem těch 40 tak mi to taky zleva doprava hází volant při vyšší rychlosti to není zas tak strašné ale jde to taky cítit ve volantu. nevíte čím to může být?
Ladybug 1,2i 33Kw 94´
Odpovědět